Политика на cookies

Што се колачињата (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.

Зошто користиме колачиња (cookies)?

На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:

  • За техничко функционирање на веб страницата;
  • За анализа и анонимни статистички податоци за користење и начинот на посета на web страниците;
  • За персонализација на Вашите преференции како да се прикажува страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот;
  • За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница.

Колачиња од трети страни

Овие колачиња се за аналитика и за маркетинг. Тие прибираат информации кои се користат или во збирна форма, со што ни помагаат да разбереме како се користи нашата веб-страница или колку се ефективни нашите маркетинг-кампањи, или за да ни помогнат да ги приспособиме нашата веб-страница и нашите апликации со цел да го подобриме нивното користење.

Доколку не сакате да користите колачиња како што е наведено погоре или ако се премислите откако ќе се согласите со нашата употреба на колачињата, можете да ги избришете преку Вашиот пребарувач.

Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување.

Како да ги оневозможите колачињата на ниво на Интрент прелистувач?

Со помош на сетирањето на ниво на Интернет прелистувачот (browser), се однесува на сите сесии / пристапи кои ги правите до web сајтовите а не само до сајтот на Банката.

Треба да го побарате менито „Помош“ („Help“) во лентата со алатки на интернет-пребарувачот на Вашиот компјутер ги дава следниве информации за корисниците:

  • Како да го спречите прифаќањето нови колачиња во пребарувачот.
  • Како да го поставите пребарувачот да Ве извести кога ќе примите ново колаче.
  • Како целосно да ги исклучите колачињата. Доколку не се прифатат колачињата, тогаш постои можност дел од содржината на веб-страницата да не биде достапна, на пример, одредени кориснички релевантни понуди може да не се прикажат правилно. За да се спречи ова, Ви препорачуваме да ги прифатите колачињата.

Постојат многу онлајн информации за колачињата во случај да сакате да дознаете повеќе за нив. Посетете ја, на пример, страницата: http://www.allaboutcookies.org.

Линкови за корисни информации околу колачињата:

Microsoft Internet Explorer: https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies 

Google Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en 

Mozilla Firefox: https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences 

Apple Safari: https://support.apple.com/kb/PH21411?locale=en_US 

Напомена:

Само овој прегледувач: Откажувањето важи само за профилот на прегледувач во кој сте го поставиле. На пример, ако поставите откажување додека користите Firefox, но потоа користите Chrome, откажувањето нема да биде активно во Chrome. За да се откажете во Chrome, ќе треба да го повторите процесот на откажување. Така е бидејќи колачињата не може да бидат прочитани помеѓу различни прегледувачи или профили на прегледувачи.

Откажувањето не не го спречува користењето на колачиња или други технологии за цели поинакви од избирање реклами засновани на ваши интереси како што се налага според вашето онлајн однесување. Ако изберете да се откажете, сè уште може да се собираат податоците за вашите активности на прегледување на интернет и вие сè уште ќе гледате реклами. Рекламите може да бидат избрани, на пример, врз основа на содржината на веб-страницата во која се прикажани. Ако сакате да ги блокирате или избришете сите колачиња заедно, може да ги користите поставките на веб-прегледуваччот за да го направите тоа.